Blog

5 najdražjih logotipov na svetu

Izdelava dobrega logotipa je lahko zahteven proces, saj je logotip del marketinga vsakega podjetja in obenem mora predstavljati značaj in vrednote za katerim podjetje stoji. Prav tako je logotip velikokrat prvi stik ljudi s podjetjem, zato je premišljeno oblikovan logotip ključnega pomena za dober prvi vtis. 

Presenečeni boste koliko denarja so svetovno znana podjetja namenila za izdelavo njihovih logotipov. Prav tako naj povemo, da nekateri navedeni zneski zajemajo tudi stroške za marketinško kampanjo in ne za sam strošek izdelave logotipa.

5. Avstralski bančni gigant ANZ - 15.000.000$

Dizajn logotipa ANZ je nastal leta 2009, ko sta se dve veliki banki združili in ustvarili Avstralsko in Novozelandsko bančno skupino, ki je največja banka na Novi Zelandiji. Črke ANZ stojijo za kratico njihovega imena, logotip pa je sestavljen iz modre in bele barve kar v psihologiji barv predstavlja stabilnost in varnost.

Slika prikazuje logotip podjetja ANZ

4. Posten Norge - 55.000.000$

Posten Norge je poštno podjetje iz Norveške. Leta 2008 so se odločili za prenovo njihove blagovne znamke, ki jih  je stala več kot 45 milijonov evrov. Dizajn novega logotipa je sila enostaven.
Predstavlja krog, ki je sestavljen iz dveh polovic kateri se med sabo pretakata in simbolizirata idejo o tem kako je pošta dostavljena od pošiljatelja do prejemnika.

Slika prikazuje logotip podjetja Posten Norge

3. Accenture - 100.000.000$

Leta 2001 je bilo podjetje prisiljeno spremeniti svoje ime iz Andersen Consulting v Accenture. Ideja novega imena izhaja iz fraze “accent on the future” oziroma v prevodu “poudarek na prihodnost”.
Logotip je sestavljen iz imena podjetja in puščico nad črko T, katera naj bi predstavljala nenehen razvoj in rast podjetja. Podjetje se ukvarja s IT storitvami in šteje več kot 500.000 zaposlenih.
Kljub vrtoglavemu znesku, ki so ga odšteli za izdelavo logotipa jih je ameriška revija Time Magazine vključila v TOP 10 najslabših sprememb glede podobe podjetja.

Slika prikazuje logotip podjetja Accenture

2. British Petroleum - 210.000.000$

Drugo mesto za najdražji dizajn logotipa in marketinško kampanijo je leta 2000 zasedlo britansko naftno podjetje British Petroleum.
Oblika logotipa spominja na cvet rastline uporabljeni pa so zeleni in rumeni odtenki barv. Z logotipom so hoteli pokazati, da gre za tako imenovano “zeleno” podjetje čeprav služijo na račun nafte in plina.

V požaru leta 2010 v Mehiškem zalivu je podjetje utrpelo eno izmed največjih razlitij nafte v zgodovini. Ne preveč “zeleno” podjetje če vprašate nas.

Slika prikazuje logotip podjetja British Petroleum

1. Symantec - 1.280.000.000$

Prvo mesto za najdražji logotip na svetu pripada podjetju Symantec. Logotip je znašal več kot milijardo ameriških dolarjev, vendar je potrebno vedeti, da je v to ceno vključen tudi nakup podjetja VeriSign.

S nakupom tega podjetja so pridobili vire podjetja in njihov logotip, ki je takrat bil simbol kljukice. Ta slavna kljukica je predstavljala kljukico za preverjanje prisotnosti SSL certifikatov za spletne strani, kateri zagotavljajo varnost podatkov na spletu in so danes obvezni za spletno nakupovanje.

Slika prikazuje logotip podjetja Symantec

Povzetek

Kot lahko vidimo so velika podjetja širom sveta zapravila pravo bogastvo za izdelavo logotipa in za marketing kampanje. Nekatera izmed teh podjetij so denar dobro investirala druga spet ne. Kakorkoli potrebno je vedeti, da je logotip zelo pomemben del podjetja zato naj bo izdelava premišljena in profesionalna, kar pa še ne pomeni da morate zanj odšteti pravo bogastvo.


Se beremo naslednjič.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog