Blog

Kaj je domena?

Vas zanima kaj je domena, kakšne vrste domen poznamo in kako zakupiti svojo domeno? Vse to in še več smo zajeli v tem blog prispevku.

Kaj je domena?

Domena je spletni naslov, preko katerega uporabniki spleta lahko dostopajo do spletnih strani. V spletni brskalnik kot je Google ali Edge uporabnik na primer vpiše domeno facebook.com in ta domena ga pripelje na spletno stran podjetja Facebook.
Preprosto povedano, če bi bila spletna stran hiša, bi bila domena njen naslov.

Če želimo domeno razložiti na bolj »tehničen« način moramo vedeti, da je internet ogromno omrežje med sabo povezanih računalnikov, kateri komunicirajo med sabo. Da se lahko računalnik med sabo identificirajo in ločijo je vsakemu računalniku dodeljen tako imenovan IP naslov. To je niz številk, katere identificirajo določen računalnik oziroma internetno stran na spletu.

Tipičen IP naslov izgleda takole 66.247.46.1.
Kot vidimo bi si takšen naslov oziroma zaporedje številk težko zapomnili. Predstavljajte si, da bi za obisk določene spletne strani morali v Google vpisati tak niz številk. Prava nočna mora. Za rešitev tega problema je nastala domena.
Torej če želite obiskati določeno spletno stran vam v spletni brskalnik ni treba vpisovati IP naslova spletne strani, temveč morate vpisati domeno kot na primer ugimedia.com.

Prav tako je vsaka domena unikatna. To pomeni, da na spletu ne morete najti dve isti domeni. Torej če na primer želite zakupiti domeno ugimedia.com katero uporablja naše podjetje tega ne boste mogli storiti, saj je ta domena v naši lasti oziroma smo jo zakupili za določeno časovno obdobje.

Če se sprašujete, kje je možno preveriti ali domena še nima lastnika in jo je možno zakupiti, lahko to preverite na tej povezavi https://www.neoserv.si/domene. V iskalnik preprosto vpišite ime domene katero želite zakupiti in dobili boste informacijo ali je domena še prosta za zakup.

Pri podjetju Neoserv lahko preverimo ali je naša željena domena še prosta

Kako je domena sestavljena?

Razložili smo kaj je domena, sedaj pa poglejmo kako je ta sestavljena. Domena sestoji iz dveh delov in sicer iz izbrane domene (npr.: ugimedia) in domenske končnice (npr.: .com), ki skupaj tvorita ime domene torej v našem primeru ugimedia.com.

Izbrana domena
Kot smo že omenili je vsaka domena unikatna in zaradi tega lahko registriramo oziroma zakupimo le tisto domeno, katera še nima »lastnika«. Če se sprašujete, zakaj smo besedo lastnika dali v narekovaje naj razložimo, da si domeno ne moremo lastiti vendar jo lahko le zakupimo za določeno časovno obdobje na primer za leto, dve leti, pet let ali celo več. Ko se nam zakupno obdobje izteče, lahko to isto domeno znova zakupimo. V kolikor tega ne storimo je domena na voljo za zakup praktično komurkoli, ki ima dostop do spleta.   

Dobra praksa za izbiro domene je, da je ta enostavna, kratka, lahko zapomnljiva in predstavlja vsebino vaše spletne strani. Za primer vzemimo podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in montažo oken. V tem primeru je domena okna-satler.si zelo dobra praksa za izbiro domene, saj vključuje ime podjetja in povzame s čem se podjetje ukvarja.
Če pa na primer gre za spletno stran, katere glavna naloga je informirati ljudi je zelo dober primer domena ljubljanainfo.com. Kot lahko izberemo že iz same domene gre za spletno stran z informacijami in dogajanjem v mestu Ljubljana.

Domenska končnica
Pri domenski končnici moramo biti pozorni na izbiro, saj z njo načeloma želimo nakazati za kakšno vrsto spletne strani gre. Na primer če izberemo domensko končnico ».de« bodo ljudje sklepali, da gre za nemško spletno stran. Če pa izberemo domensko končnico ».info«, bodo ljudje sklepali da gre za spletno stran informativne narave.

Poglejmo še nekaj drugih primerov domenskih končnic:

  • .com (commercial)
  • .net (network)
  • .biz (businesses)
  • .si (Slovenija)
  • .at (Avstrija)
  • .nl (Nizozemska)
  • .fr (Francija)
  • .it (Italija)
  • .co.uk (United Kingdom)
  • .eu (Evropska Unija)
Nekatere najbolj znane končnice domen

Vrste domen

Do sedaj že veste kaj je domena in kako je domena sestavljena, nismo pa še našteli in razložili različne vrste domen. Na paket gostovanja, kjer je naložena vaša spletna stran lahko poleg nosilne domene dodamo še dodano domeno (Addon domain) in parkirano domeno (Parked domain oziroma Alias).

Za primer vzamemo domeno našega podjetja, torej ugimedia.com. Ta domena je naša tako imenovana nosilna domena. Kot rečeno imamo lahko poleg nosilne domene na paketu gostovanja še druge domene. Prav tako lahko dodamo domene, katere so last nekoga drugega. Te domene imajo svojo vsebino, ki je v večini primerov drugačna od vsebine na nosilni domeni. Takšnim domenam pravimo dodana domena.

Parkirana domena ali po angleško Alias je lahko uporabljena za preusmeritev domene na drugo domeno. Parkirana domena privzeto kaže na mapo »public_html«, kjer so nameščene datoteke spletne strani, ki je določena kot nosilna domena. To pomeni, da se na pakirni domeni prikaže popolnoma ista spletna stran, kot na nosilni domeni. Takšno početje ni priporočljivo, saj lahko iskalnik Google zazna podvojeno vsebino in posledično kaznuje takšno spletno stran z nižjo uvrstitvijo na spletu.

Omeniti moramo tudi poddomeno (Subdomain). Poddomena je ime naše nosilne domene s predpono ločeno s piko, kot na primer blog.ugimedia.com. Poddomene se po navadi uporabljajo za bloge ali pa spletno trgovino in imajo svojo vsebino ločeno od vsebine nosilne domene.

Parkirna domena spada med vrsto domen

Kako zakupiti domeno?

Zakup domene lahko opravite tako pri domačem kot tudi tujemu ponudniku. Najbolj prepoznavni tuji ponudniki, ki vam omogočajo zakup domene in gostovanja so GoDaddy, Amazon Web Services (AWS) Bluehost in HostGator. 
Med najboljše domače ponudnike gostovanj z možnostjo zakupa domene pa spadajo Neoserv, Domenca in Hostko.
Postopek zakupa domene je sila preprost. Prvo moramo izbrati ponudnika pri katerem bi radi opravili zakup domene. Za primer uporabimo podjetje Neoserv.

V Google vpišimo naslednjo povezavo
neoserv.si/domene.
Nato bomo sprva morali preveriti, ali je domena katero želimo zakupiti še na voljo. To storimo tako, da v iskalnik vpišemo domeno in njeno končnico. Če je domena prosta lahko nadaljujemo z nakupom, v nasprotnem primeru pa moramo na žalost izbrati drugo domeno. Ko smo izbrali domeno, ki nam ustreza in je ta še prosta dodamo domeno v košarico in nadaljujemo na naslednji korak. V naslednjem koraku bomo imeli možnost zakupiti tudi paket gostovanja. Če tega ne potrebujemo preskočimo ta korak. V naslednjem koraku bomo imeli možnost zakupa SSL certifikata, o katerem si lahko preberete več v našem blog prispevku kaj je SSL certifikat

Pri zadnjem koraku moramo izpolniti še podatke kot so ime, priimek, e-poštni naslov, način plačila in tako dalje. Po plačilu računa boste na vaš e-poštni naslov prejeli potrdilo o nakupu. Najkasneje v roku 24 ur bo registracija domene opravljena in
postali boste lastnik svoje domene.

Spletno gostovanje hrani vse podatke o spletni strani

Kaj je spletno gostovanje?

Super zakupili ste domeno kaj pa sedaj?
S samo domeno si ne moramo kaj dosti pomagati. Domeno si predstavljajte kot hišno številko, a obenem še nimate hiše kam bi to številko namestili.
Zato je potrebno spletno gostovanje, kjer bo vaša domena domovala oziroma kjer boste gostovali vašo spletno stran.

Skoraj vsa podjetja, ki ponujajo zakup domene obenem ponujajo tudi zakup spletnega gostovanja, zato lahko nakup opravite istočasno. Šele ko opravimo nakup spletnega gostovanja in imamo zakupljeno domeno lahko začnemo z izdelavo spletne strani.

Več o sami izdelavi spletne strani si lahko preberete v našem blog prispevku spletna stran.

Povzetek

V tem prispevku smo razložili kaj je domena, kako je domena sestavljena, našteli in razložili smo različne vrste domen ter pokazali kako lahko zakupite svojo domeno. Prav tako smo razložili zakaj poleg domene potrebujemo tudi spletno gostovanje.


Se beremo naslednjič.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog