Blog

Kaj je Google My Business?

V tem prispevku bomo razložili kaj je Google My Business, kako ga uporabljati in zakaj je tako zelo pomemben za vsako podjetje.

Torej kaj je Google My Business?

Google My Business oziroma krajše GMB je brezplačno orodje podjetja Google. S tem orodjem lahko na spletu naredimo poslovni profil podjetja, tako da ga ljudje lažje najdejo na internetu.
V ta profil lahko dodamo informacije kot so ime podjetja, lokacija, delovni čas, telefonska številka, naslov spletne strani, nanizamo storitve ki jih podjetje ponuja in še mnogo več. Prav tako lahko dodamo fotografije podjetja.

Zakaj je GMB tako pomemben?

Kot smo že omenili je Google My Business orodje s katerim lahko naredimo profil našega podjetja na spletu. S tem ko naredimo profil podjetja smo močno povečali možnosti, da nas stranke najdejo na spletu. Podobno je tudi z izdelavo spletne strani, a sama izdelava profila še ni dovolj. Profil je potrebno tudi dobro optimizirati, da bo ta dosegel potencialne stranke na spletu. O optimizaciji profila bomo govorili malo kasneje.

Naj pomembnost profila Google My Business razložimo še na realnem primeru…
Z družino ste na dopustu v Kranjski Gori in zvečer bi radi odšli na večerjo a ne poznate tamkajšnjih restavracij. Kaj naredite?
Velika večina bi se nas odpravila na Google in bi vanj vpisala “restavracija”, “restavracije Kranjska Gora”, “najboljša restavracija v Kranjski Gori” ali kaj podobnega.

Google bi nam nato glede na našo lokacijo in izraz katerega smo iskali podal zemljevid z vsemi restavracijami, katere imajo narejen Google My Business profil.
Pomislite, da bi vašo podjetje na tak način odkrilo vsaj 100 novih ljudi na mesec. Letno bi vas tako odkrilo več kot 1000 novih ljudi, kateri so dejansko zainteresirani v produkt oziroma storitev ki jo ponujate, saj vas drugače ne spletu sploh nebi iskali.
Zelo dobro marketinško orodje če vprašate nas in ne pozabite, da je Google My Business popolnoma brezplačen.

Rezultati iskanja restavracija Kranjska Gora in top trije zadetki

Kako ustvariti Google My Business profil?

1. Google račun
Če želimo ustvariti GMB moramo prvo imeti veljaven Google račun oziroma G-mail naslov. Nato obiščemo spletno stran https://www.google.com/business in kliknemo na gumb “upravljaj zdaj”.

2. Ime in naslov vašega podjetja
Google My Business vas bo peljal skozi korake, ki so sila enostavni za izpolnitev. Vse kar morate narediti je, da vstavite podatke katere od vas zahteva GMB. Prvi od teh podatkov je ime vašega podjetja in naslov, kjer podjetje posluje. Nato boste morali izbrati tudi vrsto oziroma kategorijo v katero spada vaše podjetje kot na primer računovodstvo ali pa catering.

3. Kontaktni podatki
Ko smo izbrali kategorijo v katero spada podjejte moramo dodati še kontaktne podatke. Dodati moramo telefonsko številko in URL naslov spletne strani v kolikor jo podjetje ima.

4. Potrditev podjetja
Zadnji korak, da ustvarimo Google My Business profil je ta, da potrdimo lastništvo o podjetju oziroma z drugimi besedami dokažemo, da je podjetje resnično naše in da mi upravljamo z njim. Google nam v večini primerov poda le eno možnost kako lahko opravimo potrditev našega podjetja in sicer tako, da na naslov podjetja (katerega smo izbrali v drugem koraku) pošljejo pismo, katero vsebuje 5 mestno kodo s katero nato potrdimo naše podjetje.

Ker je Google ogromno podjetje lahko traja tudi več kot mesec dni, da ta pošta prispe do vašega naslova. Večkrat se tudi zgodi, da pošta nikoli ne pride do naslova podjetja in je potrebno zaprositi za ponovno pismo. Da se izognemo nepotrebnemu čakanju je najbolje, da kontaktiramo Google podporo in se dogovorimo, da verifikacijo podjetja naredimo kar preko video klica. S svetovalcem iz podjetja boste določili datum in uro, ki ustreza vam in na ta datum vas bodo poklicali. Za potrditev podjetja preko video klica boste morali pokazati prostore podjetja, logotip, delovna orodja in tako naprej.

Morda se vam bo ta postopek zdel sila nadležen a potrebno je vedeti, da je na spletu iz dneva v dan več goljufi in Google se hoče prepričati, da ste legitimno podjetje. Ko ste potrdili vaše podjetje še postopek izdelave Google My Business profila ni končan. Da boste dosegli kar se da visoko vidnost na spletu je potrebno profil še optimizirati!

Dobro optimiziran GMB profil je dandanes praktično obvezen

Kako optimizirati Google My Business profil?

1. Izpolnite celoten profil
Kljub temu, da smo že med samim postopkom ustvarjanja Google My Business profila vstavili podatke podjetja, lahko s prijavo v račun dodamo še dosti več drugih podatkov o podjetju. Potrebno je vedeti, da v kolikor izpolnimo celoten GMB profil bomo lahko računali na dosti boljše rezultate, kot pa da bi profil pustili na pol prazen. 

2. Dodajanje fotografij
Kot vemo fotografija pove več kot tisoč besed. V naš Google My Business profil lahko dodamo sliko logotipa podjetja, slike notranjosti in zunanjosti prostorov, slike produktov, zaposlenih in še in še. S tem, ko na profil naložimo fotografije podjetja pri obiskovalcih profila naredimo dober vtis in gradimo na zaupanju.

3. Dodajanje raznoraznih funkcij
Glede na kategorijo podjetja ki ste jo izbrali ko ste kreirali svoj GMB račun imate na voljo posebne funkcije, kot na primer prikaz kataloga izdelkov, jedilni list, ocena in nivo ponudbe in tako dalje. Prav tako lahko dodate atribute kot so brezplačen WI-FI ali pa dostopnost z invalidskim vozičkom.

4. Mnenja strank
Zelo pomembno je, da vaš Google My Business profil dobi čim več mnenj oziroma ocen. Ocene seveda morajo biti pozitivne. Če oseba na vašem profilu poda oceno ene zvezdice to pomeni zelo slabo oceno, medtem ko je ocena s petimi zvezdicami odlična ocena.

Prav tako je zelo pomembno, da poleg visoke ocene ljudje napišejo tudi komentar glede vašega podjetja. Pomembno je tudi, da na večino komentarjev odgovorite in s tem poskrbite, da potencialne stranke vidijo da ste odzivni in cenite mnenja strank.

Povzetek

Razložili smo kaj je Google My Business in zakaj je pomemben praktično za vsako podjetje. Razložili smo tudi kako optimizirati GMB račun, da boste dosegli večjo prepoznavnost na spletu. Ne odlašajte in poskrbite za prepoznavnost vašega podjetja na spletu še danes.


Želimo vam veliko uspehov.   
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog