Blog

Kaj je PayPal in kako deluje?

Še morda ne veste kaj je PayPal in kako deluje? Vas morda zanima kako odpreti PayPal račun? Potem je ta blog prispevek kot nalašč za vas.

PayPal je hčerinsko podjetje podjetja Ebay s sedežem v Kaliforniji. Z več kot 400 milijonov aktivnih uporabnikov širom sveta, PayPal predstavlja eno najbolj popularnih načinov spletnega plačevanja.

Kaj je PayPal?

PayPal je plačilni sitem, ki nam omogoča varno plačevanje preko spleta.
PayPal prevladuje med ponudniki digitalnih plačil. V prvem kvartalu leta 2022 je podjetje Statista zabeležilo kar 429 milijonov ljudi, ki aktivno uporabljajo to metodo spletnega plačevanja.

Že od leta 1998 podjetje PayPal omogoča svojim uporabnikom alternativne načine za nakupe in pošiljanje ter tudi za prejemanje denarja, zato ste lahko prepričani da gre za varno obliko plačevanja.

Kako deluje PayPal?

Sedaj že veste kaj je PayPal, verjetno pa še neveste kako deluje.
Kot prvo moramo za uporabo PayPal-a odpreti svoj PayPal račun. Kako odpreti PayPal račun bomo razložili v nadaljevanju tega blog prispevka.
Ko smo ustvarili PayPal račun, lahko vanj zelo enostavno dodamo podatke o svojem bančnem računu, kreditni in debetni kartici. S tem, ko dodamo omenjene elemente jih lahko začnemo uporabljati preko PayPal računa.

Uporaba PayPal-a je čedalje bolj priljubljena

PayPal račun si lahko predstavljate kot nekakšen posrednik med vašim bančnim računom in prodajalcem od katerega boste kupili določen izdelek.

Če se sprašujete zakaj bi kdorkoli potreboval posrednika, če lahko za plačila uporabimo kreditno kartico kar neposredno naj povemo, da je ena glavnih prednosti PayPal-a ta da ko opravimo nakup preko PayPal računa ta ne razkrije podatkov kot so številka kartice, številka bančnega računa, CVV koda in tako dalje. Vse te podatke pa smo primorani podati, kadar plačujemo s kreditno oziroma debetno kartico.
S plačilom preko PayPal računa bo prodajalec od katerega smo kupili nek določen produkt oziroma storitev dobil informacije le o našem imenu, e-mail naslovu in naslovu kjer stanujemo če je to potrebno (v primeru da nam pošljejo izdelek po pošti na dom).

Poleg plačevanja lahko PayPal uporabljamo tudi za prejemanje denarja. Ko vam nekdo nakaže denar na vaš PayPal račun, se bo denar nahajal na vašem računu in ga lahko uporabite za raznorazna spletna plačila. Denar ki ga imate na PayPal računu pa si lahko prav tako prenesete tudi na vaš bančni račun.

PayPal za osebno in poslovno rabo

Osebni PayPal računi so namenjeni posameznikom, da ti lahko varno izvedejo plačila preko spleta ali pa prejmejo denar na njihov račun od prijateljev ali družine.
S PayPal-om za poslovno rabo dobimo vse funkcije kot z osebnim računom, plus še ogromno dodatnih možnosti.

Z uporabo poslovnega PayPal računa lahko strankam na spletni strani omogočimo, da ti plačajo s kreditno ali pa debetno kartico, lahko pa plačajo tudi z denarjem ki ga imajo direktno na njihovem PayPal računu.
S pomočjo PayPal-a prav tako lahko sprejemamo denar iz več kot 20 različnih valut.

Poslovni PayPal račun nam omogoča tudi opcijo »pay in 4«. Gre za obliko plačila, kjer strankam PayPal omogoča plačilo na obroke brez obresti, mi pa celoten znesek kupljenega blaga dobimo takoj. Poslovni PayPal račun prav tako omogoča, da ustvarimo račune z različnimi plačilnimi metodami za naše stranke, ti pa PayPal računa da bi opravili plačilo sploh ne potrebujejo.

PayPal po novem omogoča Pay-in-4

Glavne prednosti uporabe osebnega PayPal računa:

  • Brezplačna uporaba: plačevanje in nakazovanje denarja s PayPal računom je brezplačno.
  • Enostavna uporaba: z uporabo PayPal-a je zelo enostavno plačevati in prejemati denar na račun.
  • Hitrost transakcij: transakcije so praktično izvedene takoj brez nepotrebnega čakanja.
  • Varnost: s plačilom preko PayPal računa ne razkrijete št. vaše kreditne kartice ali bančnega računa.
  • Globalna  uporaba: PayPal je mogoče uporabljati v več kot dvestotih državah.


Glavne prednosti uporabe poslovnega PayPal računa:

  • Hitra namestitev: namestitev poslovnega PayPal računa vam vzame le 15 minut vašega časa, prav tako pa lahko račun ustvarite kadarkoli želite (24/7).
  • Enostavna uporaba: PayPal je zelo enostavno uporabljati, prav tako pa je tudi sama namestitev enostavna in uporabniku prijazna.
  • Dodatna orodja: z uporabo poslovnega računa dobimo veliko dodatnih orodij, katere nam v osebnem PayPal računu niso na voljo.
  • Dostop: kar do 200 zaposlenih lahko dostopa do vašega poslovnega PayPal računa, vi pa izberete do katerih funkcij lahko posamezen zaposlen dostopa.
  • Informacije: spremljate lahko stanje računa, plačila, dobiček in še mnogo več.

Kako ustvarim PayPal račun?

Pokazali vam bomo kako odpreti Paypal račun za podjetja. Če bi želeli PayPal račun ustaviti za osebno rabo je postopek skoraj identičen kot pri odprtju poslovnega računa, zato lahko prav tako sledite navodilom spodaj.

Preden lahko ustvarimo PayPal račun potrebujemo veljaven e-poštni naslov, kreditno ali debetno kartico in bančni račun, kateri je odprt v eni od več kot dvestotih držav, ki jih podpira podjetje PayPal.
Seznam vseh držav najdete tukaj.

Ko imamo vse potrebno je čas, da ustvarimo naš PayPal račun. To lahko storimo na tej povezavi.
Na spletni strani se nam bo pokazal okvirček, kjer imamo možnost izbrati vrsto PayPal računa, ki ga želimo ustvariti. Kot že rečeno bomo pokazali postopek za izdelavo poslovnega računa zato izberite to možnost.
Nato boste morali vpisati vaš aktivni e-poštni naslov ki ga uporabljate, prav tako pa boste morali ustvariti geslo za vaš račun.
Ko ustvarite geslo boste morali podati še podatke o vašem podjetju, kot so ime odgovorne osebe in ime ter naslov podjetja. Ko boste izpolnili vse potrebne podatke se boste morali strinjati s politiko poslovanja podjetja PayPal.
Na naslednji strani boste morali podati podatke o dejavnosti s katero se vaše podjetje ukvarja, približen mesečni prihodek vašega podjetja in število zaposlenih.
Na zadnjem koraku boste morali podati dodatne osebne informacije, kot so datum rojstva in naslov kjer stanujete. Nato boste avtomatsko preusmerjeni na vaš novo ustvarjen PayPal račun.

Za dodatno pomoč pri odpiranju PayPal računa smo dodali videoposnetek, kateri nazorno prikaže vse korake potrebne za odprtje računa.

Povzetek

V tem blog prispevku smo razložili kaj je PayPal in kako deluje. Našteli smo ključne razlike med osebnim in poslovnim računom ter podali njihove prednosti. Prav tako smo vam pokazali, kako odpreti PayPal račun v le nekaj minutah.

Kot lahko vidite je uporaba PayPal-a čedalje bolj razširjena metoda spletnega plačevanja, zaradi njegove preproste uporabe in varnosti. Prav zaradi njegove priljubljenosti priporočamo vsem lastnikom spletnih trgovin da, v koliko še nimajo možnosti plačevanja s PayPal-om na njihovi spletni strani, da ta način spletnega plačevanje čimprej omogočijo.  


Želimo vam veselo in predvsem varno spletno nakupovanje.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog