Blog

Kaj je QR koda?

QR koda je kratica za angleški izraz »quick response code«. Gre za dvodimenzionalno bar kodo, katero lahko preberemo preko kamere na pametnem telefonu ali tablici.

QR koda je bila sprva razvita za potrebe avtomobilskega proizvajalca Toyota. Leta 1994 je njihova podružnica Denso-Wave ustvarila prvo QR kodo, ki se je uporabljala za skeniranje avtomobilskih delov ter tako pripomogla k hitrejšemu sortiranju in skladiščenju le teh.
Prav tako je QR koda hitro postala zelo popularna na Japonskem, predvsem v logistiki za namene pošiljanja in pakiranja, nato pa še v njihovem vsakdanjem življenju. QR kodo so začeli uporabljati na letališčih, za marketinške namene in tako dalje.

QR koda je sestavljena iz belega ozadja na katerem so črni kvadratki, kateri nam omogočajo da s pomočjo pametnega telefona ali tablice »preberemo« sporočilo, ki ga ta nosi. Dandanes se QR koda uporablja praktično povsod. Zasledimo jo lahko na paketih, raznoraznih izdelkih, poslovnih vizitkah, revijah in tako dalje.

Oseba ki skenira QR kodo

Zakaj se QR koda lahko uporablja?

QR koda lahko hrani različne informacije in se zato lahko uporablja za različne namene.
QR kode se običajno uporabljajo za shranjevanje podatkov, kot so: 

  • preprosta besedila
  • poslovni ali domači naslovi
  • telefonske številke
  • E-poštni naslovi
  • URL naslovi spletnih strani
  • linki do aplikacij
  • plačilne opcije
  • Wi-fi avtentikacije

Kako prebrati oziroma skenirati QR kodo?

Najlažja in najbolj razširjena metoda da preberemo QR kodo je ta, da uporabimo naš pametni telefon ali tablico in aplikacijo za skeniranje QR kode.
Na Google Play Store (za uporabnike Android) ali pa na Apple App Store (za uporabnike Apple naprav) lahko najdemo ogromno različnih aplikacij za skeniranje QR kode. Priporočamo vam uporabo aplikacije QR & Barcode Reader razvijalcev TeaCapps. Aplikacija je popolnoma brezplačna tako za Android kot tudi za Apple uporabnike.

Ko imate aplikacijo nameščeno na vaši napravi jo odprete in ji omogočite dostop do uporabe kamere, ter kamero usmerite na željeno QR kodo katero bi radi razbrali. Aplikacija bo skenirala in razbrala kodo ter vam podala podatke o njej. V kolikor gre za spletno stran, boste lahko do nje dostopali s le enim klikom.

QR koda se dandanes uporablja že povsod

Kaj mora vsebovati dobra QR koda?

Pri uporabi QR kode moramo biti pozorni na njeno velikost. Koda mora biti primerne velikost, da jo lahko brez težav skeniramo. QR koda mora prav tako biti postavljena na vidnem mestu, da jo ljudje opazijo. Dobra praksa je tudi, da poleg QR kode dodamo zapis kot na primer »Poskenirajte QR kodo s vašo napravo«.
Kljub temu, da so QR kode že povsod jih še veliko ljudi ne zna uporabljati.

Ljudem lahko poleg QR kode ponudimo tudi alternativo kot je URL naslov spletne strani, do katere vodi sama QR koda.

Ne predvidevajte, da ima vsak možnost poskenirati QR kodo. Nekdo ima lahko na primer pokvarjeno kamero na telefonu, spet drugi ima prazno baterijo ali pa nima dostopa do omrežja.  

Kako ne uporabljati QR kode

Slika QR kode mora biti visoke ločljivosti, saj jo drugače nebo mogoče razbrati z napravo. Prav tako mora biti med kvadratki in podlago močan barvni kontrast. QR koda naj ne vodi do nevarnih spletnih strani, katere bi lahko na kakršen koli način škodovale uporabniku.
Prav tako je pošiljanje QR kode po elektronski pošti nesmiselno, saj ste že tako ali tako povezani z internetom, zato je v tem primeru QR kodo bolje nadomestiti z URL povezavo s katero lahko dosti hitreje dostopamo do spletne strani, kot pa da bi zato morali skenirati QR kodo.

Prav tako se QR koda dostikrat znajde na različnih jumbo plakatih kar je popolnoma zgrešena taktika. 
Povejte nam kdo lahko poskenira QR kodo, ki je na visokem jumbo plakatu in po možnosti še na močno prometni cesti?

Preprost generator s katerim lahko ustvarimo svojo QR kodo popolnoma brezplačno

Kako ustvariti svojo QR kodo?

Praktično vsak lahko naredi svojo QR kodo in to popolnoma brezplačno. Vse kar potrebujete je dostop do računalnika, ki je povezan z internetom. Za izdelavo QR kode bomo potrebovali tudi tako imenovan QR generator. Priporočamo vam uporabo tega generatorja https://www.qr-code-generator.com/ saj je sila enostaven za uporabo, a kljub temu zmore ustvariti raznovrstne QR kode.

Kot lahko vidite na sliki zgoraj nam generator QR kode ponuja veliko različnih možnosti kot na primer QR koda za URL naslov, QR koda za tekst, QR koda za PDF in tako naprej.
Ko izberemo željeno vrsto QR kode lahko tej spremenimo barvo in izgled. Na koncu moramo QR kodo le še prenesti na našo napravo in že jo lahko uporabljamo. Kodo lahko dodamo na raznorazne dokumente, poslovne vizitke, plakate in tako dalje.

Povzetek

V tem blog prispevku smo razložili kaj je QR koda, zakaj se ta uporablja, kako jo lahko razberemo, našteli smo kaj mora dobra QR koda vsebovati ter česa se je dobro izogibati. Prav tako smo razložili, kako si lahko na enostaven način sami izdelate čisto svojo QR kodo.


Upamo, da vam je bil ta članek v pomoč in da ste dobili odgovore, ki ste jih iskali.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog