Blog

Kako narediti logotip podjetja?

Se sprašujete kako narediti logotip podjetja?
Za vas smo pripravili blog prispevek, kjer smo razložili pomembnost logotipa za podjetje, kako poteka izdelava logotipa in na kaj morate biti pozorni pri oblikovanju.

Logotip bolj kot karkoli drugega simbolizira podjetje. Podjetja svoj logotip uporabljajo na vsakem koraku – na spletni strani, družbenih omrežjih, poslovnih vizitkah, poslovnih dokumentih, letakih, brošurah in tako dalje.

Prav zaradi tega mora biti izdelava logotipa premišljen proces, saj boste le z dobro oblikovanim logotipom pokazali svoje podjetje na profesionalni ravni in svojim potencialnim strankam povedali kdo ste in s čem se vaše podjetje ukvarja.
Prav tako se logotip podjetja ne spreminja, vsaj ne pogosto zato mora biti že prvi izdelan logotip tisti “pravi”.

Kaj je logotip?

Če razložimo na preprost način je logotip simbol narejen iz teksta in slike/ilustracije, ki predstavlja podjetje. Dober logotip pomaga podjetju pri prepoznavnosti, ki je v današnjem času v poplavi konkurence ključnega pomena za uspeh.

Logotip je del blagovne znamke zato se prepričajte, da je izdelava logotipa dobro premišljena. Premišljena izdelava vam bo prihranila veliko nepotrebnih težav v prihodnosti, ko se bo podjetje razširilo, začelo poslovati na tujih trgih ali pa lansiralo nove izdelke. 

Kako lahko sami naredite logotip podjetja

Kako poteka izdelava logotipa?

Izdelava logotipa je razdeljena na več faz.
Prva faza je namenjena zbiranjem informacij o podjetju, njihovih ciljih in vizijah. Prav tako je potrebno poznati izdelke oziroma storitve, ki jih podjetje ponuja na trgu. V kolikor boste za izdelavo logotipa najeli grafičnega oblikovalca, bo v večini primerov sledila faza svetovanja.

Dober grafični oblikovalec bo na podlagi zbranih informacij znal svetovati pri vrsti in zasnovi logotipa ter bo skupaj s vami našel dizajn, ki predstavlja vašo podjetje in vizualno odgovarja tudi vam.
Ko ste z grafičnim oblikovalcem izbrali dizajn sledi izdelava logotipa. Dandanes se za izdelavo logotipov v večini uporablja plačljiv program Adobe Illustrator, ki velja za standard v industriji grafičnega oblikovanja.

Za rokovanje s tem programom je potrebno veliko znanja in z zagotovostjo lahko trdimo, da če se s tem programom še niste srečali vam bo ta delal veliko preglavic.
Torej če se sprašujete kako narediti logotip podjetja brez da bi za to storitev najeli grafičnega oblikovalca vam priporočamo, da obiščete spletno stran looka.com ali pa canva.com.

Na obeh spletnih straneh lahko naredite logotip podjetja, brez da bi za to najeli kogar koli drugega. Kljub temu, da lahko s tem prihranite nekaj denarja in ga kako drugače investirajte v podjetje je potrebno vedeti, da ste na teh dveh platformah omejeni glede izbire dizajna in zato točnega izgleda logotipa ki ste ga hoteli narediti v veliki večini ne boste mogli doseči.

Prav tako je potrebno vedeti, da je grafični oblikovalec za to delo izobražen in ve na kaj je potrebno biti pozoren in kako oblikovati logotip, da bo ta kar najbolje predstavil vaše podjetje.

Na kaj biti pozoren pri izdelavi logotipa?

Logotip naj pokaže identiteto podjetja in s čem se podjetje ukvarja. Uporabite primerno paleto barv. Najbolje je da uporabite barve, ki so povezane z vašim podjetjem a pri tem imejte v mislih, da ne boste uporabili preveč različnih barv.
Velika večina logotipov je sestavljena iz maksimalno 3 različnih barv. Prav tako vsaka barva pri ljudeh vzbuja drugačne občutke na kar je dobro biti pozoren.

Logotip naj bo preprost. Veliko logotipov svetovno znanih podjetij imajo zelo preprost dizajn kot na primer Nike, Apple ali pa McDonalds. Po raziskavah so preprostejši logotipi bolj učinkoviti pri prepoznavnosti, prav tako pa je s enostavnim dizajnom logotipa tega lažje vključi tako na spletno stran, kot tudi na vizitko ali pa brošuro.

Pri izdelavi logotipa se izogibajte trendov. Če je trenutno nekaj v modi to še ne pomeni, da bo trend aktualen tudi čez leto ali dve.
Logotip naj pritegne pozornost. Logotip je velikokrat prvi stik, ki ga imajo ljudje z vašim podjetjem zato poskrbite da bo vaš logotip naredil dober prvi vtis in ljudem ostal v spominu.

Premišljen postopek izdelave logotipa

Kakšne vrste logotipov poznamo?

Čeprav so vsi logotipi sestavljeni iz slike/ilustracije in teksta pa lahko vsaka vrsta logotipa izraža drugačno sporočilo. Poglejmo pet najpogostejših vrst logotipov in za katera podjetja so primerni.

1. Monogramski logotip
Gre za vrsto logotipa, ki je sestavljen iz črk, običajno kar začetnic blagovne znamke kot na primer NASA – “National Aeronautics and Space Administration”. Takšna vrsta logotipa je primerna predvsem za podjetja z dolgimi imeni.

2. Wordmark logotip
Ta vrsta logotipa je zelo podobna monogramski vendar v tem primeru logotip zajema celotno ime podjetja kot na primer Coca Cola ali pa Google.

3. Simbolni logotip
V angleškem jeziku poznan pod izrazom “pictorial mark” je vrsta logotipa sestavljena iz simbola. Takšno vrsto logotipa uporabljata podjetja Apple in Addidas. Ta vrsta logotipa je primerna za podjetja katera so na trgu že bolj ustaljena.

4. Kombiniran logotip
Je sestavljen iz besedila in simbola, ki se med sabo dopolnjujeta. Takšna vrsta logotipa je odlična izbira če želite dvignit prepoznavnost podjetja. Prav tako na takšen logotip prisega velika večina podjetij. Najbolj prepoznavni med njimi so Nike, Ford in Huawei.

Cena izdelave logotipa

Če boste logotip poizkusili izdelati sami boste morali plačati določen znesek za uporabo programa če je le ta plačljiv. V kolikor boste uporabili brezplačen program je cena izdelave logotipa le vaš čas in energija. Če boste izdelavo logotipa prepustili profesionalcem bo cena znašala toliko, koliko ur je grafični oblikovalec potreboval za izdelavo vašega logotipa. Urna postavka grafičnega oblikovanja se v Sloveniji začne od 20€ naprej.

Povzetek

Upamo, da smo vam v tem prispevku pokazali, kako narediti logotip podjetja in na kaj morate biti pri tem pozorni. Če potrebujete enostaven logotip in ste vešči uporabe računalnika kar pogumno! Ustvarite lahko dovršen logotip brez potrebne pomoči grafičnega oblikovalca.

V kolikor pa potrebujete logotip s kompleksnejšim dizajnom in z njim hočete narediti močan prvi vtis vam priporočamo, da za izdelavo logotipa poiščete pomoč pri zanesljivem grafičnem oblikovalcu, lahko pa se obrnete tudi na nas.

Želimo vam veliko uspeha!
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog