Blog

ON site optimizacija

V tem blog prispevku bomo govorili o ON site optimizaciji. Kaj je ON site optimizacija, zakaj je pomembna in na kaj moramo biti pri njej pozorni?

Kaj je ON site optimizacija?

Optimizacijo spletnih strani delimo na ON site optimizacijo in OFF site optimizacijo.

Optimizacija spletnih strani je proces pri katerem je glavni cilj, da spletno stran uvrstimo na najvišja možna mesta na spletnih iskalnikih kot je Google.
Z visoko uvrstitvijo na spletu spletna stran dobi večje število obiskovalcev in posledično privablja več potencialnih kupcev.

ON site optimizacija zajema postopke na sami spletni strani, ki jih moramo opraviti če želimo, da se naša spletna stran uvršča na visoke pozicije na spletu.

Med ta opravila spadajo:

  • prilagojena izbira imena strani
  • prilagojen URL naslov in meta opis
  • kvalitetna vsebina na strani
  • uporaba ključnih besed
  • hitrost same spletne strani
  • optimizacija slikovnega materiala
  • notranje URL povezave

Zakaj je ON site optimizacija tako pomembna?

ON site optimizacija je eden izmed ključnih dejavnikov, kateri ločuje uspešne spletne strani od povprečnih. Kot že omenjeno dobra ON site optimizacija močno vpliva na uvrstitev spletne strani v iskalnikih kot je Google.

Naj pomembnost ON site optimizacije razložimo še na realnem primeru…
Recimo, da se podjetje ukvarja z urejanjem okolice. Izraz “urejanje okolice” v Sloveniji mesečno na spletu išče okoli 1300 ljudi.
Izraz “urejanje okolice hiše” išče okoli 320 ljudi, izraz “urejanje vrta in okolice” pa mesečno dobi okoli 110 iskanj na spletu.

Če bi se spletna stran tega podjetja uvrščala na prva mesta za vse tri izraze bi to pomenilo, da bi spletno stran mesečno obiskalo vsaj okoli 1700 ljudi.
Med vsemi temi obiskovalci spletne strani, bi bil velik procent zainteresiranih kupcev, saj drugače teh izrazov na spletu sploh nebi iskali.
Sedaj lahko vidimo zakaj je ON site optimizacija ključnega pomena za uspešno spletno stran, saj bo le tako spletna stran privabljala nove potencialne kupce.

Statistika mesečnega iskanja za izraz urejanje okolice

Na kaj moramo biti pozorni pri ON site optimizaciji?

ON site optimizacija je obširen postopek, pri katerem spletno stran prilagodimo tako, da jo spletni iskalniki uvrščajo na visoke pozicije.
V prispevku smo že podali nekaj opravil, ki jih je potrebno narediti če želimo dobro ON site optimizacijo, sedaj pa si jih poglejmo še podrobneje.

1. Prilagojeni URL naslovi in meta opis
Vsaka podstran vaše spletne strani potrebuje ime kot na primer
https://vaša-domena.si/kontakt.
Tukaj vidimo, da smo podstran poimenovali “kontakt”.
Zelo dobro je, da v ime podstrani vključimo ključno besedo za katero se hočemo visoko uvrstiti. Torej če bo naša ključna beseda “otroška oblačila” bo URL naslov naše strani izgledal takole https://vaša-domena.si/otroška-oblačila.

Prav tako je dobro, da ključno besedo vključimo v meta opis naše strani. Meta opis je tekst, ki je prikazan pod naslovom strani, kot lahko vidimo na sliki spodaj.

Primer meta opisa spletne strani

2. Kvalitetna vsebina na strani
Ureditev imena podstrani in meta oznak še zdaleč ni dovolj za visoke pozicije na spletu. Vsebina ki jo vaša spletna stran zajema je ključnega pomena.

V vsebini oziroma besedilu mora biti vključena tudi izbrana ključna beseda torej v našem primeru “otroška oblačila”. Vsebina na strani mora biti obširna. Spletni portal Forbes navaja, da je v povprečju 600 do 700 besed na stran najbolj optimalno za dobro ON site optimizacijo.
Prav tako je potrebno vsebino spletne strani popestriti s slikovnim materialom in razčleniti besedilo tako, da bo lahko berljivo za obiskovalce spletne strani.

3. Hitrost spletne strani
Če je spletna stran počasna se zagotovo ne bo pojavljala na prvih mestih Googla. Spletna stran se mora obiskovalcem odpirati hitro in poskrbeti za dobro uporabniško izkušnjo. Hitrost spletne strani je v veliki meri odvisna od dobrega gostovanja in pa tudi od tega, kako je spletna stran zgrajena in optimizirana za hitrost. Hitrost spletne strani lahko preverimo z  Google page speed insights in pa Pingdom website speed test.

Pingdom test hitrosti spletne strani

4. Notranje URL povezave
Notranje URL povezave so povezave oziroma linki, ki med sabo povezujejo strani enega spletnega mesta. Torej če ima naša spletna stran 10 podstrani je dobro, da so te strani med sabo povezane z linki. To je dobro tako za obiskovalce spletne strani saj bodo lažje dostopali do drugih vsebin, prav tako pa je to dobra praksa za Google.
Google namreč lažje pregleda spletno stran, če so podstrani med sabo povezane z linki.

Povzetek

V prispevku smo razložili kaj je ON site optimizacija, zakaj je pomembna in na kaj moramo biti pri njej pozorni. Prav tako smo našteli nekaj najpomembnejših prijemov kako optimizirati spletno stran, da se bo ta visoko uvrščala na spletu.


Se beremo naslednjič.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog