BLOG

Spletni marketing

V tem prispevku bomo govorili o spletnem marketingu. Razložili bomo kaj je spletni marketing, zakaj je tako pomemben in katere so najpomembnejše vrste spletnega marketinga. Vse to in še več lahko izveste v tem prispevku.

Kaj je spletni marketing?

Spletni marketing imenovan tudi internetni marketing je kategorija digitalnega marketinga, ki zajema strategije marketinga na spletu. Torej povedano z drugimi besedami, spletni marketing zajema vsa oglaševanja, ki se zgodijo na spletu.

Med najbolj razširjene vrste spletnega marketinga spadajo:

  • SEO spletna optimizacija
  • Plačani iskani rezultati (Pay-Per-Click)
  • Spletni marketing na družbenih omrežjih
  • Vsebinski marketing
  • E-mail marketing
  • Influencer marketing


Vse te vrste spletnega marketinga smo podrobneje opisali v nadaljevanju bloga.

Zakaj je spletni marketing tako pomemben?

Spletni marketing se pogosto primerja s tradicionalnim marketingom, kot so oglasi v revijah, oglasni panoji, oglasi na televiziji in tako naprej.

Glavna prednost spletnega marketinga pred tradicionalnim je ta, da lahko za manj denarja naši oglasi oziroma naša vsebina doseže dosti večje število ljudi, prav tako pa lahko s pomočjo spletnega marketinga oglašujemo le tistim ljudem, za katere menimo, da bi bili zainteresirani v našo storitev oziroma naš produkt.

Stroški časopisnih oglasov, televizijski reklam in drugih tradicionalnih možnosti trženja so lahko zelo visoki. Prav tako imate manjši nadzor nad tem, ali bo vaše ciljno občinstvo vaše sporočilo oziroma oglase sploh videlo.

Pri spletnem marketingu lahko naše oglase in vsebino popolnoma prilagodimo našim potencialnim strankam.
Prav tako so rezultati na spletu merljivi, zato lahko naredimo podrobnejše analize, kateri oglasi so bili uspešni in kateri manj.
Prav na podlagi teh analiz lahko kasneje prilagodimo in izboljšamo naš spletni marketing, ter tako naš marketinški proračun porabimo dosti bolj preudarno.

S spletnim marketingom lahko povečate svojo prodajo

Spletni marketing je prav tako lahko odlična priložnost za manjša podjetja, da lahko ta začnejo konkurirati večjim akterjem v svoji panogi.

Če delate v manjšem podjetju oziroma ste lastnik takšnega podjetja, verjetno težko konkurirate velikim blagovnim znamkam v svoji panogi, katera imajo dosti večji proračun, ki ga lahko namenijo za oglaševanje na televiziji, oglase v priznanih revijah ali kakršni koli drugi način tradicionalnega oglaševanja.

Na srečo lahko takšnim podjetjem v veliki meri pomaga prav spletni marketing.
Na primer ustvarite lahko visokokakovostno vsebino, katero objavite na spletni strani, v katero vključite ključne besede, ki se nanašajo na vašo storitev oziroma izdelek.

To vam bo pomagalo, da boste s svojo spletno stranjo na spletu dosegli višja mesta v spletnih iskalnikih kot je Google in posledično vas bo odkrilo večje število ljudi, med katerimi je velik odstotek potencialnih kupcev, saj drugače te ključne besede na spletu sploh ne bi iskali.
Spletnim iskalnikom kot je Google je namreč vseeno ali ste veliko ali majhno podjetje, saj bo na najvišja mesta postavilo tiste spletne strani, katere imajo po njihovem mnenju najboljšo vsebino.

S pomočjo SEO optimizacije zasedite najvišja mesta na spletu

Prav tako vam spletni marketing omogoča večjo povezanost z vašimi strankami.
Če na primer na vaši Facebook strani ali pa na vašem Instagram profilu objavite novo vsebino, lahko nanjo vaše občinstvo reagira s komentarjem, všečkom ali pa jo celo deli naprej med svoje prijatelje oziroma sledilce.
Na podlagi takšnih strank lahko zgradimo zelo močno blagovno znamko.

Spletni marketing nam prav tako omogoča lažje in bolj natančno zbiranje podatkov o naših strankah, kot pa bi to lahko dosegli s tradicionalnim marketingom.  
S pomočjo spletnega marketinga lahko ugotovimo povprečno starost naših strank, iz kot prihajajo, njihove interese in še mnogo več.

Na podlagi vseh teh podatkov lahko ustvarimo posebej prilagojene spletne marketinške kampanje, katere so prilagojene profilu naših že obstoječih kupcev in tako znatno povečamo možnosti, da bo marketinška kampanja uspešna.

Katere vrste spletnega marketinga poznamo?

Kot smo že omenili spletni marketing zajema vse načine oglaševanja s pomočjo spleta in teh načinov je ogromno.
Prav tako smo že v začetku tega blog prispevka našteli najbolj razširjene vrste spletnega marketinga, sedaj pa naj jih še podrobneje opišemo.

1. SEO spletna optimizacija
Optimizacija spletnih strani ali po angleško SEO (search engine optimization) je tehnično gledano orodje za marketing in ne oblika spletnega marketinga.

Glavni cilj SEO optimizacije je ta, da spletno stran prilagodimo spletnim iskalnikom z namenom, da ti našo spletno stran uvrstijo na visoka mesta na spletu. Tako bomo na spletno stran pridobili dosti več obiskovalcev, med katerimi so tudi potencialni kupci.

Temeljno načelo spletne optimizacije je, da v besedilo in naslove vključimo ključno besedo, za katero se želimo uvrščati na spletu. Prav tako je dobro, da prilagodimo meta opis strani, njen URL naslov in da uredimo imena slik in ALT teksta.
Prav tako je zelo pomembno, da do spletne strani vodijo kvalitetne povratne povezave oziroma po angleško »backlink-i«.

2. Plačani iskani rezultati (Pay-Per-Click)
Plačani iskani rezultati, oziroma na kratko PPC lahko prav tako prinesejo potencialne stranke na našo spletno stran. Podobno kot SEO je tudi PPC način za povečanje obiskanosti spletene strani.
Plačani iskani rezultati so lahko oglasi, ki jih lahko vidite ko v Google vpišete določeno ključno besedo, kot kaže slika spodaj.

PPC oglasi so močno orodje pri spletnem marketingu

3. Spletni marketing na družbenih omrežjih
Spletni marketing na družbenih omrežjih predstavlja več kot le ustvarjanje objav, oglasov in interakcijo s potencialnimi strankami.

Za uspešen marketing na družabnih omrežjih se šteje predvsem povečanje prepoznavnosti blagovne znamke in povečanje obiska vaše spletne strani, na kateri lahko stranke kupijo vaš izdelek ali pa dobijo več informacij o vaših storitvah in navežejo stik z vami.
Med najbolj priljubljena družbena omrežja spadajo Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter in TikTok.

4. Vsebinski marketing
Vsebinski marketing uporablja strategijo deljenja pomembnih in koristnih informacij za povečanje prepoznavnosti podjetja in dviga prodaje.
Potencialne stranke želimo skozi uporabno in poučno vsebino spremeniti v končne kupce. Povedano z drugimi besedami je vsebinski marketing kreiranje brezplačne vsebine, ki jo podjetja objavijo na spletu s ciljem, da privabljajo potencialne kupce in jih informirajo.
S takšno vrsto spletnega marketinga lahko podjetja na nevsiljiv način predstavijo svoje produkte oziroma storitve. Vsebinski marketing lahko ustvarimo skozi pisanje bloga, izdelavo infografik, kreiranje video vsebin in podobno.

5. E-mail marketing
Kljub izjemni priljubljenosti družbenih omrežij in mobilnih aplikacij je lahko prav e-mail marketing velika priložnost za uspešen spletni marketing. 
Takšna oblika spletnega marketinga se uporablja predvsem za promocijo novih izdelkov, ki jih podjetje ponuja na trgu, raznoraznih popustov, dogodkov in podobno.
Prav tako se lahko obiskovalci spletne strani naročijo na e-novice, v kolikor to spletna stran omogoča in so tako na tekočem z vsemi informacijami, katere objavlja spletna stran.

E-mail marketing je pomemben del spletnega marketinga

6. Influencer marketing
Influencer marketing je vrsta spletnega marketinga, katerega opravljajo tako imenovani influencerji oziroma vplivneži na spletu.
Gre za posameznike, kateri imajo vpliv predvsem na družbenih omrežjih. Torej vplivnež je oseba, katera je popularna na spletu in ima veliko število ljudi, ki ji sledijo na spletu.

Influencer marketing deluje na principu promoviranja izdelka ali storitve nekega podjetja, ki ga opravi kot že omenjeno vplivnež oziroma influencer.
Njihova promocija in priporočilo izdelka ali pa storitve služi kot oblika socialnega dokaza, da je izdelek oziroma storitev resnično vredna nakupa.  

Povzetek

Razložili smo kaj je spletni marketing in zakaj je tako zelo pomemben v današnjem času. Prav tako smo našteli nekaj ključnih prednosti spletnega oglaševanja pred tradicionalnim marketingom. Na koncu blog prispevka smo razložili še najbolj razširjene vrste spletnega marketinga in jih opisali.

Za kakršno koli od zgoraj omenjenih vrst marketinga se boste odločili verjamemo, da boste z dobro premišljeno strategijo začeli dosegati zelo dobre rezultate.


Želimo vam veliko uspeha in se beremo naslednjič.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog

Prijavite se na E-novice

Tedensko pošiljamo zanimive novice in nasvete glede digitalnega marketinga.

Prijava na E-novice