Blog

Stroški izdelave spletne strani

Izdelavo spletnih strani lahko primerjamo z nakupom avtomobila. Če potrebujemo avtomobil le zato, da nas bo pripeljal od točke A do točke B bomo najverjetneje zadovoljni že z avtomobilom nižjega cenovnega razreda.

Če pa potrebujemo avtomobil z vrhunskimi voznimi lastnostmi, veliko dodatne opreme in zmogljivim motorjem bomo najverjetneje morali seči globoko v žep, in si ogledati avtomobile višjega cenovnega ranga.

Nič drugače ni z izdelavo spletnih strani.
Če vaše podjetje potrebuje spletno stran, na kateri bodo le kontaktne informacije, kontaktni obrazec in nekaj besedila ter slik za spletno stran ne boste odšteli vrtoglavih zneskov. Če pa vaše podjetje potrebuje spletno stran z veliko stranmi, kompleksnim dizajnom, močno spletno optimizacijo in morda tudi spletno trgovino boste za izdelavo takšne spletne strani odšteli dosti več denarja.

Stroški izdelave spletne strani

1. Domena
Domena je ime vašega spletnega mesta (npr.: facebook.com) in brez nje vas ljudje na spletu ne morejo najti. Prav tako brez domene ni mogoče izdelati spletne strani, zato je zakup domene obvezen. Domeno na spletu lahko le zakupimo to pomeni, da smo njen lastnik eno, dve, deset ali celo več let odvisno za koliko časa smo jo zakupili.

Strošek zakupa domene letno znaša od 10 do 30€.

Strošek izdelave spletne strani je tudi domena

2. Gostovanje
Tako kot domena je tudi gostovanje spletne strani nujen strošek za samo izdelavo. Gostovanje pomeni, da zakupimo določen prostor na strežniku, kjer nato naložimo vsebino spletne strani da je ta dostopna obiskovalcem.

Gostovanje si lahko predstavljamo kot nekakšen računalnik, ki je povezan s spletom 24/7 vse dni v letu in hrani vse kar vsebuje spletna stran.
Poznamo več različnih vrst gostovanj. Za večino spletnih strani je dovolj že deljeno gostovanje oz. “shared hosting”. To je strežnik, na katerem gostuje več spletnih strani hkrati, cena takšnega gostovanja pa se giblje od 1 do 10€ na mesec.
Večje in zahtevnejše spletne strani potrebujejo zmogljivejše strežnike z več prostora in hitrejšim delovanjem. Takšno gostovanje pa lahko na mesečni ravni stane tudi več kot 100€.

3. CMS – content managment sistem
CMS v Slovenskem prevodu pomeni “sistem za upravljanje vsebine” in služi za urejanje vsebine na vaši spletni strani, kot so slike in besedila. Najbolj popularen CMS sistem je WordPress, na katerega prisegamo tudi pri našem podjetju.
WordPress je brezplačen, medtem ko cene nekaterih drugih CMS-ov lahko presežejo tudi več kot 100€ mesečno.

4. SSL certifikat
SSL certifikat oziroma po angleško “secure socket layer” je digitalni certifikat, ki šifrira podatke ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Uporaba certifikata ni nujna, vendar brez njega vašo spletno stran zagotovo ne bo obiskalo veliko ljudi saj jih bo spletni brskalnik opozoril, da na spletni strani ni nameščen certifikat.

Prav tako brez SSL certifikata ne morate računati na visoke pozicije v iskalniku kot je Google. Cena domenskega SSL certifikata letno znaša okoli 20 do 30€.

5. Izdelava dizajna spletne strani
Dizajn spletne strani je eden izmed glavnih faktorjev, ki vplivajo na končno ceno spletnega mesta. Če za spletno stran izberete že obstoječ dizajn (temo) in ga je le potrebno prilagoditi vašim željam bo razvijalec spletne strani za to opravilo porabili dosti manj časa, kot pa da bi dizajn za vašo spletno stran začel izdelovati popolnoma iz nule.

Cena izdelave dizajna je prilagojena temu, koliko ur je bilo potrebnih za dokončanje dizajna in same zahtevnosti. Cene izdelave dizajna se navadno začnejo že od 600€ naprej, v nekaterih primerih pa lahko govorimo celo o pet ali šest mestnih številkah.

Načrt spletne strani je ključnega pomena

6. Copywriting – priprava vsebine
Če vsebine oziroma besedila za spletno stran ne pripravite sami vam lahko pri tem pomagajo pri veliki večini podjetij, kjer ste naročili izdelavo spletne strani. Cena “copywritinga” je odvisna od obsega vsebine, ki jo potrebujete – več vsebine pomeni višjo ceno.

7. Vtičniki oziroma razširitve
Vtičniki ali po angleško “plugins” so deli programske opreme, kateri omogočajo dodajanje dodatnih funkcij in razširitev na spletni strani. Predstavljajte si vtičnike kot mobilne aplikacije, ki jih imate na telefonu. Na tržišču je veliko vtičnikov kateri so brezplačni a včasih je potrebno uporabiti tudi plačljive rešitve. Cene posameznih vtičnikov se tako gibljejo od 10€ pa tudi do 250€ letno.

8. Nakup fotografij
Če za svojo spletno stran še nimate fotografij jih lahko prenesete iz spletnih strani kot sta pexels.com in unsplash.com. Nekatere fotografije boste lahko prenesli brezplačno spet druge boste morali plačati. Če pa hočete na svoji spletni strani imeti svoje fotografije, boste za to verjetno morali najeti profesionalnega fotografa.

9. Spletna optimizacija
Spletna optimizacija oziroma SEO je eden najpomembnejših elementov spletne strani. S pomočjo dobro izdelane spletne optimizacije boste na svojo spletno stran pridobili veliko število novih obiskovalcev in tako povečali število novih potencialnih kupcev. Več o spletni optimizaciji in cenah si lahko preberete s klikom na spletna optimizacija.

10. Funkcionalnost za spletno trgovino
Če hočete s spletno stranjo prodajati preko spleta potrebujete spletno trgovino. Cena izdelave spletne trgovine je v primerjavi s odprtjem fizične trgovine dosti manjša, prav tako pa spletna prodaja v zadnjih letih izpodriva klasične nakupe v trgovini. Več o spletni trgovini in stroških si preberite z klikom na povezavo spletna trgovina.

11. Vzdrževanje spletne strani
Ko je izdelava spletne strani zaključena je potrebno spletno stran tudi redno posodabljati, da ta deluje brezhibno in je varna za uporabo. Najbolje je, da vzdrževanje vaše spletne strani prepustite podjetju, katero vam je spletno stran izdelalo saj jo prav oni najbolje poznajo.

Zelo pomembno je da redno posodabljamo WordPress

Kolikšen znesek boste morali odšteli za svojo spletno stran?

Ko smo zapisali na začetku prispevka lahko spletno stran primerjate z nakupom avtomobila. Vsaka spletna stran se med sabo razlikuje po obsežnosti, dizajnu, razširitvah, funkcionalnostmi, optimizaciji in še bi lahko naštevali, zato se stroški izdelave spletne strani med sabo tako močno razlikujejo.

Če potrebujete spletno stran brez kompleksnejšega dizajna in funkcionalnosti boste za kvalitetno izdelavo spletne strani v veliki večini odšteli od 1000€ naprej.
Zagotovo boste na spletu zasledili tudi agencije, katere spletne strani izdelujejo že od 400€ naprej, vendar je potrebno vedeti da je izdelava spletne strani kompleksen in premišljen postopek, ki zahteva veliko časa.

Povprečna cena razvijalca spletne strani se začne pri 25€ na uro. Če bi naročili izdelavo spletne strani s ceno 400€ bi to pomenilo, da bo oblikovalec za vašo spletno stran porabil zgolj 16 ur, kar pa je občutno premalo, da bi lahko govorili o kvalitetni izdelavi spletne strani.
Pozabiti pa ne smemo niti na spletno optimizacijo, ki je ključni element za vsako uspešno spletno stran.

Povzetek

V prispevku smo razložili zakaj se stroški izdelave spletne strani med sabo tako močno razlikujejo. Navedli smo glavne stroške, ki nastanejo pri procesu izdelave spletne strani in podali njihove okvirne  cene.

Upamo, da sedaj razumete zakaj pri izdelavi spletne strani ne smemo gledati le na ceno storitve, saj z izdelavo spletne strani denar vlagate nazaj v svoje podjetje in kot vsak uspešen podjetnik ve je takšen denar dobro investiran.  


Želimo vam veliko uspeha in se beremo v naslednjem prispevku.
Ekipa Ugimedia

Naši najbolj brani članki

Delite blog