Blog

Kaj je OFF site optimizacija?

V današnjem blog prispevku bomo govorili o OFF site SEO optimizaciji.
Odgovorili bomo na vprašanja kot so kaj je OFF site optimizacija, zakaj je pomembna in na kaj moramo biti pri njej pozorni.

Kaj je OFF site optimizacija?

Kot že nekateri med vami veste delimo SEO optimizacijo na dva dela in sicer na ON site in OFF site optimizacijo. 
ON site optimizacija zajema vse postopke na sami spletni strani, ki jih moramo opraviti če želimo, da se naša spletna stran uvršča na visoke pozicije na spletu. Med ta opravila spadajo uporaba ključnih besed, hitrost spletne strani, vsebina na spletni strani in tako dalje.

OFF site optimizacija pa je čisto nasprotje ON site optimizaciji.
Enostavno povedano OFF site optimizacija zajema vsa opravila, ki jih moramo opraviti izven naše spletne strani, če si želimo obetati visoke pozicije na spletnih iskalnikih kot je Google.

Med ta opravila spadajo:

  • grajenje povratnih povezav
  • družbena omrežja
  • Google My Business
  • domenska avtoriteta
OFF SITE optimizacija pri podjetju Ugimedia

Zakaj je OFF site optimizacija tako zelo pomembna?

Sedaj že veste da SEO optimizacijo sestavlja ON in OFF site optimizacija. Oba dela optimizacije sta izredno pomembna če si želite visokih pozicij na iskalniku Google in s tem povečati prepoznavnost vašega podjetja ter posledično doseči več potencialnih kupcev.
Google namreč pri razvrščanju spletnih strani upošteva tako ON site, kot tudi OFF site optimizacijo zato ni dovolj, da se osredotočate le na eno stran optimizacije.

Na kaj moramo biti pozorni pri OFF site optimizaciji?

Kot smo že omenili pod OFF site optimizacijo spadajo opravila, ki jih opravimo izven naše spletne strani. Prav tako smo že našteli nekaj teh opravil, sedaj pa si jih še podrobneje poglejmo.

1. Grajenje povratnih povezav

Grajenje povratnih povezav ali po angleško Link Building je postopek, kjer neka tuja spletna stran na svoji strani vključil URL povezavo (link), ki vodi na našo spletno stran. S tem ko dobimo URL povezave iz različnih spletnih strani dajemo Googlu vedeti, da je naša stran zanimiva in da jo je dobro uvrstiti na višja mesta na spletu.

Grajenje povratnih povezav je zagotovo najbolj opevano opravilo, ki ga moramo opraviti v povezavi z dobro OFF site optimizacijo, a mnogi se tega opravila lotijo popolnoma narobe in dostikrat naredijo več škode kot koristi!
Pri našem podjetju opažamo veliko število spletnih strani, katere se zanašajo na samo število povratnih povezav, namesto da bi se raje osredotočili na kvaliteto le teh.

Naj razložimo na preprostem primeru…
Če bo vaša spletna stran dobila le eno povratno povezavo iz spletne strani kot je na primer 24ur.com ali pa Delo.si bo ta URL povezava dosti bolj vplivala na pozicijo vaše spletne strani na spletu, kot pa če bi 10 URL povezav dobili iz spletnih strani ki niso tako priljubljene oziroma znane.

Torej pri grajenju povratnih povezav se držite načela kvaliteta pred kvantiteto.
Na spodnji fotografiji si lahko ogledate sliki statistik dveh spletnih strani.

Statistika povratnih povezav je sestavni del OFF SITE SEO

Poglejte si skrajno desni kvadrant, ki prikazuje število povratnik povezav (Backlinks). Nato pa si poglejte še skrajno levi kvadrant, kateri prikazuje avtoriteto spletne strani (Authority Score).
Kaj ste opazili?
Pravilno. Spletna stran katera ima več kot 50.000 povratnih povezav ima manjšo avtoriteto, kot pa spletna stran katera ima le 1300 povratnih povezav.
Sedaj lahko vidite, da število povratnih povezav resnično ni pomembno, vendar je pomembno to, da povratne povezave dobite od kvalitetnih spletnih strani.

2. Družbena omrežja

Praktično že vsi uporabljamo družbena omrežja kot so Facebook, Instagram, Twitter in podobno.
Ker so družbena omrežja tako zelo popularna je zelo dobra praksa, da URL povezavo vaše spletne strani dodate na svoj profil. Ko bodo ljudje obiskali vaš profil, bodo videli povezavo ki vodi na vašo spletno stran in nekateri med njimi bodo nanjo tudi kliknili. Tako boste povečali obiskanost vaše spletne strani, kar pa pozitivno vpliva na višje uvrstitve na Googlu.
Če pa na primer pišete blog prispevke je odlična taktika, da povezavo do vašega bloga delite med vaše prijatelje na Facebook-u ali pa prilepite povezavo tudi v kakšno relevantno Facebook skupino.

3. Google My Business

Google My Business oziroma krajše GMB je brezplačno orodje podjetja Google.
Z njegovo pomočjo lahko ustvarimo poslovni profil našega podjetja, da ga tako ljudje lažje najdejo na spletu.
S tem ko ustvarimo GMB profil si močno povečamo možnosti, da bodo ljudje našli naše podjetje na spletu, posledično pa bomo lahko povečali število naših potencialnih strank.
V Google My Business profil lahko dodamo tudi povezavo do naše spletne strani.

Več o Google My Business računu si lahko preberete tukaj

Dobro optimiziran GMB profil je dandanes praktično obvezen

4. Domenska avtoriteta

Domenska avtoriteta oziroma po angleško Domain Authority je metrika, katera nam pokaže višino avtoritete naše spletne strani. Večjo avtoriteto kot ima naša spletna stran višje pozicije na spletu si lahko obetamo.
Seveda to še ne pomeni, da če bo naša stran imela visok Domain Authority da bo spletna stran zasedla prvo mesto v iskalniku Google za vsako ključno besedo, je pa to dober pokazatelj kvalitete naši povratnih povezav.

Kot smo že omenili moramo biti pri izdelavi povratnih povezav osredotočeni na kvaliteto povezav in ne na samo število le teh.
Na spletu boste našli veliko različnih strani, katere vam lahko izračunajo domensko avtoriteto vaše spletne strani. Mi vam priporočamo uporabo brezplačne spletne strani Ahrefs.
Potrebno je vedeti, da vsaka takšna stran avtoriteto spletne strani izračuna po svojih parametrih, zato se s temi številkami preveč ne ubadajte. Zapomnite si le, da boste svojo avtoriteto spletne strani najlažje dvignili s povratnimi povezavami iz kvalitetnih in popularnih spletnih strani.

Povzetek

Razložili smo kaj je OFF site optimizacija in zakaj je ta tako zelo pomembna za visoke pozicije vsake spletne strani.
Izpostavili smo tudi največjo napako, katero počnejo lastniki spletnih strani glede povratnih povezav in tako delajo več škode kot koristi pri pozicij njihove spletne strani na Googlu.
Kot smo že večkrat omenili se fokusirajte, da gradite kvalitetne povratne povezave, kar bo imelo največji vpliv na OFF site optimizacijo.

Za vsa dodatna vprašanja pa nam seveda lahko pišete na info@ugimedia.com.
Z veseljem vam bomo pomagali.


Se beremo naslednjič.
Ekipa Ugimedia

 

Naši najbolj brani članki

Delite blog